Altona Civic Centre

115 Civic Parade, Altona, Victoria
Refurbishment
Staged 18 Month Program
Hobsons Bay City Council, Group GSA
Fixed Lump Sum
4000 m²

Rork Projects was engaged as the Head Contractor for the new Altona Civic Centre Administration and Customer Support Centre. This transformation initiative was a spatial solution, enabling an agile working environment focused on collaboration, innovation and sustainability for council staff and the wider Hobson’s Bay community.

The project compromised of the fit-out of an existing building, including the installation of new meeting rooms, kitchen, workstations & tea points. In addition, Rork were asked to manage the vast amount of inherent latent conditions within the building, these include but are not limited to reroofing the building, laminating existing purlins, infilling culverts, removing structural elements of the building and replacing with new.

Rork ‘s external scope included installing an expansive timber decking, complete with planter boxes and lights to luminate the trees, as well as rendering the building north and east façade.

The project was handed over in four separate portions, one of which was a communications room which facilitated all of the council’s property throughout the townland. Rork constructed the remaining stages whilst the completed section was live, minimising interference with council operations.

The multiple office “pods” each with their own unique finishes; glass/shingles imported from Spain, Swiss mesh, with an abundance of brick, weatherboard, colorbond and polished ply.

The visually indulging structures reflected Rork’s commitment to craftsmanship, with high-end joinery including timber wall paneling, acoustic panels, communications room and full services upgrade. Rork also created a uniquely designed glazed pod surrounded by a feature pool.

Rork partnered with local artists to not only achieve aesthetic mastery, but WELL Building/Green Star standards with the application of recycled piers acquired locally that were dried out and cut to install as a timber feature wall.

As an Indigenous business, we proudly acknowledge that this project was completed on the traditional lands of the Boonwurrung, Dja Dja Wurrung, Taungurung, Wathaurung and Wurundjeri peoples of the Kulin Nation.